ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହାର୍ଟ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ, ଅକାଳ ମୃତ୍ୟୁର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ କମିଥାଏ !

ଅଣ୍ଡା ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ ଏବଂ ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି, ଫୋଲେଟ୍, ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍, ଫ୍ୟାଟ୍-ଦ୍ରବଣୀୟ ଭିଟାମିନ୍ (ଏ, ଡି, ଇ ଏବଂ କେ), କୋଲାଇନ୍ ଏବଂ ଆଇରନ୍ ଥାଏ। ଆପଣ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ। ଗବେଷକମାନେ ଏହି ପୌରାଣିକ କାହାଣୀ ପଛରେ ଥିବା ଗବେଷଣାକୁ ବାରମ୍ବାର ପରୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଏପରି ଦାବିଗୁଡ଼ିକୁ ଖଣ୍ଡନ କରାଯାଇଛି। ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଲାଭ ମିଳିପାରେ ଏବଂ ହୁଏତ କମ୍ ବୟସରେ ମୃତ୍ୟୁର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ ପାଇପାରେ।

ଅଧ୍ୟୟନ କ’ଣ ଥିଲା?

ଗବେଷକମାନେ ବୃଦ୍ଧ ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ରଖୁଥିବା ଏକ ଚାଲୁଥିବା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ତଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି (ASPREE ଅଧ୍ୟୟନ) । ୮,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ଳେଷଣରେ, ସେମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଲୋକମାନେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ତା’ପରେ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେତେ ଜଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ଏବଂ କେଉଁ କାରଣରୁ ହୋଇଛି ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରୀ ରେକର୍ଡ ଏବଂ ସରକାରୀ ରିପୋର୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ । ଗବେଷକମାନେ ଏକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଶ୍ନାବଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ବର୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କେତେଥର ଅଣ୍ଡା ଖାଇଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା । ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଯେଉଁମାନେ ସପ୍ତାହରେ ୧-୬ ଥର ଅଣ୍ଡା ଖାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁର ଆଶଙ୍କା ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ଥିଲା (ହୃଦରୋଗ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ୨୯ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ୧୭ ପ୍ରତିଶତ କମ୍) ଯେଉଁମାନେ କେବେବି କିମ୍ବା କ୍ୱଚିତ୍ ଅଣ୍ଡା ଖାଆନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ।

ଗୋଟିଏ ଦିନରେ କେତେ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଉଚିତ?
ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ, ଜଣେ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତିଦିନ ଦୁଇରୁ ତିନୋଟି ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଉଚିତ । ଜଣେ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି ସପ୍ତାହରେ ୭ ରୁ ୧୦ ଟି ଅଣ୍ଡା ଖାଇପାରିବେ । ଯେଉଁମାନେ ଖେଳାଳି କିମ୍ବା ବ୍ୟାୟାମ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆବଶ୍ୟକ, ତେଣୁ ଏପରି ଲୋକମାନେ ଚାରି ରୁ ପାଞ୍ଚଟି ଅଣ୍ଡା ଖାଇପାରିବେ । ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଅଣ୍ଡା ଖାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ କେବଳ ଅଣ୍ଡାର ଧଳା ଅଂଶ ଖାଇବା ଉଚିତ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଯେଉଁମାନେ ହୃଦରୋଗରେ ପୀଡିତ, ସେମାନେ ଦିନକୁ ଦୁଇଟିରୁ ଅଧିକ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଅଣ୍ଡା ଭଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ତଥାପି ଯେଉଁମାନଙ୍କର କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସମସ୍ୟା ଅଛି ସେମାନେ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବାକୁ କମ୍ କରିବା ଉଚିତ କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶରେ ହିଁ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଉଚିତ ।

ଅଣ୍ଡାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତୁ
ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଚର୍ମ, କେଶ ଏବଂ ନଖ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ । ଅଣ୍ଡା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରେ । ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଉନ୍ନତ କରେ । ସ୍ମୃତିଶକ୍ତି ଉନ୍ନତ କରେ । ହାଡ଼କୁ ମଜବୁତ କରେ
। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ

ତେବେ ଆମେ ଏଠାରେ କହିରଖୁଛୁ କି, ଆମେ କାହାକୁ ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁନୁ । ଏହା ମିଳିଥିବା ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଖବର ପହଞ୍ଚାଇବା ଆମ କାମ । ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅଣ୍ଡ ଆଡ୍ କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେଇପାରିବେ ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *