ପିଜ୍ଜା ଓ ବର୍ଗର୍ ଖାଇବାକୁ ଭଲପାଉଥିଲେ ଜାଣିରଖନ୍ତୁ ଏହି କଥା!

ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭୋକ ଲାଗେ କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କ ମନୋଭାବ ଖରାପ ହୁଏ, ପ୍ରଥମେ ମନେ ପଡୁଥିବା ଜିନିଷ ହେଉଛି ବର୍ଗର ଏବଂ ପିଜା। ଗରମ ପିଜା କିମ୍ବା କ୍ରିସ୍ପି ବର୍ଗର ନାମ ଶୁଣିବା ମାତ୍ରେ ପାଟିରୁ ପାଣି ଆସିବା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ। ବିଶେଷକରି ପିଲାଙ୍କଠାରୁ ଯୁବକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମସ୍ତେ ଏହି ଫାଷ୍ଟ ଫୁଡ୍‌ ପାଇଁ ପାଗଳ। “ପିଜା ପାର୍ଟି” ଏବଂ “ବର୍ଗର ଲଭ୍” ଭଳି ପୋଷ୍ଟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସାଧାରଣ ହୋଇଗଲାଣି।

ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଆମେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଆନନ୍ଦରେ ଖାଉ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମୁଡ଼ା ଆମ ଶରୀରକୁ କ’ଣ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛି ତାହା ଚିନ୍ତା କରୁନାହିଁ। ଏହି ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକୃତରେ ଅନେକ ରୋଗକୁ ଖୋଲା ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଇପାରେ। ତେଣୁ, ଡକ୍ଟର ପାଲ ମାଣିକ୍କମ ଏ ବିଷୟରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଜାଣିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।

ଡକ୍ଟର ପାଲ ମାଣିକ୍କମଙ୍କ ଅନୁସାରେ, ବର୍ଗର ଏବଂ ପିଜା ଭଳି ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ, ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍, ଲୁଣ, ଚିନି ଏବଂ ପ୍ରିଜରଭେଟିଭ୍ସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ନଷ୍ଟ କରେ ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗକୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ।

ବର୍ଗର ଏବଂ ପିଜାରେ ଥିବା ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଶରୀରରେ ଚର୍ବି ଜମା କରନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବାରମ୍ବାର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଓଜନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ଯାହା ମଧୁମେହ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ଥାଇରଏଡ୍ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରରେ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଭଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ହ୍ରାସ କରେ। ଏହା ଧମନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅବରୋଧ କରିପାରେ ଏବଂ ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ।

ଫାଷ୍ଟ ଫୁଡ୍‌ରେ ଫାଇବରର ଅଭାବ ଥାଏ, ଯାହା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ, ଏସିଡିଟି, ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବଦହଜମୀ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ପନିର ଏବଂ ମାଂସର ଅତ୍ୟଧିକ ସେବନ ଅନ୍ତନଳୀ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ।

ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମାନସିକ ଚାପ, ଚିଡ଼ିଚିଡ଼ା ଏବଂ ଅବସାଦ ଭଳି ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିପାରେ। ଏଥିରେ ଥିବା କୃତ୍ରିମ ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ରଙ୍ଗ ସ୍ନାୟୁଗତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରେ।

ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ଅତ୍ୟଧିକ ତେଲ ଏବଂ ଚିନି ଚର୍ମରେ ବ୍ରଣ ଏବଂ ବ୍ରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ସେହି ସମୟରେ, ଶୁଷ୍କତା ଏବଂ କେଶ ପଡ଼ିବାର ଅଭିଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ହୋଇଯାଏ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *