ସକାଳ ଜଳଖିଆରେ ଭୁଲରେ ବି ଖାଆନ୍ତୁନି ଏହି ଖାଦ୍ୟ । ନଚେତ୍…

ସକାଳ ଜଳଖିଆକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଦିନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ସାରା ଦିନ ଉର୍ଜାପୂର୍ଣ୍ଣ ରଖିଥାଏ । ତଥାପି, ତୁମେ ନାସ୍ତାରେ କ’ଣ ଖାଉଛ ଏବଂ କ’ଣ ନୁହେଁ ତାହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ । କିଛି ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହାକୁ ଖାଲି ପେଟରେ ଖାଇବା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ । କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ, ଦେହକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା କିଛି ଜିନିଷ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । କାରଣ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଚନ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଏହା ସହିତ, ମିଠା ଶସ୍ୟର ବାରମ୍ବାର ସେବନ ମୋଟାପଣ ଏବଂ ଟାଇପ୍ ୨ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇପାରେ । ଏହା ବଦଳରେ, ମିଠା ଫଳ ଏବଂ ଶସ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ ।
ଦହିକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜଳଖିଆ ବୋଲି କୁହାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଫ୍ଲେବର ଯୁକ୍ତ ଦହି ଶରୀର ପାଇଁ ଅସୁସ୍ଥକର ହୋଇପାରେ । ଏହି ଦହିରେ ପ୍ରାୟତଃ ଚିନି ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ସ୍ୱାଦ ଥାଏ । ଯାହା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ । ବ୍ରିଟିଶ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ଅଫ୍ ନ୍ୟୁଟ୍ରିସନରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅନେକ ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ ଦହିରେ ମିଠା ପରି ଅଧିକ ଚିନି ଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ସାଦା ଗ୍ରୀକ୍ ଦହି ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସରେ ଭରପୂର। ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ ସଂସ୍କରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭକୁ ନକାରାତ୍ମକ କରିପାରେ । କେବଳ ମିଠା ନ ଥିବା ଦହି ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ତାଜା ଫଳ କିମ୍ବା ମହୁର ଏକ ବୁନ୍ଦା ମିଶାନ୍ତୁ ।
ଧଳା ରୁଟି, ଯଦିଓ ସୁବିଧାଜନକ, ତାହା ପରିଷ୍କୃତ ମଇଦାରୁ ତିଆରି, ଯେଉଁଥିରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ଫାଇବରର ଅଭାବ ଥାଏ । ଚିନିଯୁକ୍ତ ଜାମ୍, ମାର୍ଜାରିନ୍ କିମ୍ବା ଚକୋଲେଟ୍ ସ୍ପ୍ରେଡ୍ ବିସ୍ତାର କରିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିଥାଏ । ଏହି ମିଶ୍ରଣ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ, ଯାହା ଖାଇବା ପରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଭୋକ ଲାଗିପାରେ ।